Je toilet verbouwen: zo kom je tot het mooiste kleinste kamertje

Het toilet mag dan wel de kleinste ruimte in het huis zijn, het is tóch een plekje waar je zo’n tien keer per dag te vinden bent. Ben je ontevreden over de huidige staat van jouw kleinste kamertje en denk je over verbouwen of renoveren? Met de volgende adviezen zul je zeker tot een tevreden stemmend eindresultaat komen.

 

Soorten toiletten

Tot voor kort beschikten de meeste toiletruimtes over een simpele toiletpot. Maar tegenwoordig is de keuze veel ruimer. Het hangtoilet deed enkele decennia geleden haar intrede. Naast dat dit mooier staat en de kleine ruimte iets minder klein doet lijken, biedt het ook voordelen bij het schoonmaken. Je dweilt simpelweg de vloer onder het toilet, dus je hoeft niet meer op de knieën om bij de lastige hoekjes te komen. Het moderne toilet beschikt over veel extra functionaliteiten. Zo kun je met een afstandsbediening na je toiletgang een douche inschakelen. Dit bespaart een hoop toiletpapier en is bovendien een stuk hygiënischer. En wees niet bang: deze moderne toiletten zijn voorzien van een boiler, waardoor het water aangenaam warm is. Na de douche schakel je de ingebouwde föhn in om de boel af te drogen. Ook behoort een ingebouwde luchtverfrisser tot de mogelijkheden.  

 

Ook je douche verbouwen?

Wil je naast het toilet ook de doucheruimte aanpakken, dan zijn er een aantal keuzes die je dient te maken. Ten eerste: wil je liever een douchecabine of douchegordijn, of heb je de ruimte voor een inloopdouche? Als je graag een bad wilt, kijk dan naar de verschillende opties. Is de badkamer vrij klein, dan kan een douche-badcombinatie een uitkomst zijn. Ook zijn er verschillende formaten op de markt. Wellicht past een hoekbad bijvoorbeeld beter dan een conventioneel ligbad. Verdiep je ook in de mogelijkheden wanneer je een nieuwe douchekop kopen wilt. Naast de reguliere douchekoppen en eco-douchekoppen zijn regendouches bijvoorbeeld steeds populairder, en niet voor niets. Zulke douchekoppen maken douchen tot een weldadige ervaring, dus dit biedt zeker meerwaarde. Bij het verbouwen van de doucheruimte zullen de tegels vervangen worden, dus verken uitgebreid de vele opties. Bevindt de douche zich in een andere ruimte dan het toilet, zorg er dan alsnog voor dat de stijlen van beide ruimtes op elkaar worden afgestemd. Dit kan door voor dezelfde kleurstijlen te kiezen, of zelfs voor dezelfde tegels. Van de juiste keuze heb je nog decennia lang plezier!