Geen categorie

De ene schooltas is de andere niet

Het is al zo zolang we het ons kunnen herinneren, en waarschijnlijk zal het ook altijd wel zo blijven. De belangrijkste keuze die een nieuwe middelbare scholier heeft te maken, heeft niks te maken met welke school, maar alles met welke tas het wordt.

Er verandert een hoop


Goed, dat de keuze voor de juiste schooltas de belangrijkste is die je in je leven ooit moet maken, dat is wellicht wat overdreven. En ook dat de tas belangrijker is dan de school, daar zal lang niet iedereen het mee eens zijn. Het is tenslotte enorm belangrijk om de juiste school te kiezen, je gaat hier de komende jaren heel wat tijd doorbrengen. Je gaat er nieuwe vrienden maken, je talenten ontdekken en uiteindelijk een diploma halen. Niet te onderschatten! Maar, zo luidt de gedachte bij veel toekomstige brugklassers, zonder de juiste schooltas gaat die hele schoolloopbaan geen succes worden.

Wat is de beste tas?

Vraag deskundigen wat de beste schooltas is, en zij zullen vertellen dat dit een rugtas is die over beide schouders gedragen kan worden. Eentje met brede banden, zodat het gewicht zo goed mogelijk verdeeld wordt over de nog niet zo sterke ruggen van de kinderen. Daarnaast is het handig als de tas waterdicht is, voor de ritjes door de regen, en natuurlijk genoeg ruimte biedt voor alle schoolspullen. Een afgesloten vak voor losse spulletjes is handig, net als een goede plek om zaken als een rekenmachine of een fietssleutel in op te bergen.

Gelukkig zijn er genoeg merken die hieraan voldoen, terwijl ze ook door de kinderen zelf als ‘goed’ worden bestempeld. Eastpak is hier een goed voorbeeld van. Degelijke tassen die goed te dragen zijn op de rug, maar ondertussen ook prima in de smaak vallen bij de jeugd. Er is de keuze tussen neutrale kleuren of opvallende motieven, zodat een kind ook de ruimte heeft om de eigen identiteit te laten zien. Heel belangrijk, op deze leeftijd.

Waar de meeste jongens hun hele schooltijd een rugtas blijven dragen, stappen veel meisjes al snel over op een grote handtas. Ergonomisch wat minder verantwoord, al pakken de meeste meiden het slim aan: ze laten zoveel mogelijk boeken in hun kluisje, en stoppen alleen de boeken die zij de komende uren nodig hebben in hun tas. Stevige handtassen zoals die van Cowboysbag zijn favoriet, zowel qua uiterlijk als functionaliteit.

Als ouders is het belangrijk om je kind zelf een keuze te laten maken als het gaat om een schooltas. Vaak heeft het een heel duidelijk beeld voor ogen, om redenen die we als ouders niet altijd begrijpen. Neem dit serieus, en ga waar mogelijk in op zijn of haar wensen. Want de eerste schooldag naar binnen wandelen met een tas die écht niet kan, dat wil niemand.

Dit vind je misschien ook leuk...