Geen categorie

Blaffende honden bijten niet? Feiten en fabels over honden

In de volksmond zijn er veel gezegdes over honden. De vraag is, zijn dit fabels, of zit er een kern van waarheid in deze uitspraken? Vraag jij je bijvoorbeeld af of blaffende honden écht niet bijten? Of waarom een hond kwispelt?  Lees dan vooral verder en wie weet kom je nog verrassende dingen te weten.

Blaffende honden bijten niet

Dat kun je niet met 100% zekerheid zeggen. Of hij nu kwispelt of niet, van een hond die je niet kent weet je maar nooit hoe die gaat reageren. Er blijft dus altijd een risico.

Blaffende honden kunnen op ieder moment bijten, voor het blaffen en nadat ze geblaft hebben. Het is dus een fabeltje dat blaffende honden niet bijten.

Waarom honden gras eten

In de meeste gevallen gaan honden gras eten als ze last van hun maag hebben. Dat is natuurlijk gedrag wat geen kwaad kan. Het helpt ze bij het verwijderen van haar dat ze binnen krijgen als ze zichzelf schoon likken. Daarnaast verwijdert het spoelwormen uit het maag-darmkanaal door alles weer uit te braken.

Het kan ook een teken zijn van nervositeit of stress. Dan is het eten van gras een signaal dat  de hond gespannen is. Met bachbloesem hond kun je jouw hond helpen die stress te verminderen. Dat is een natuurlijk middel, met een goed resultaat bij o.a. stress en angst.

Is een hond met een droge neus ziek?

Een hond heeft een droge neus als hij een tijdje niet actief is geweest. Ook als hij met zijn neus in de zon heeft gelegen, of in een warme kamer met slechte ventilatie kan de neus daarvan droog worden. Eigenlijk kan de neus van de hond de hele dag door veranderen van droog naar nat. Een droge neus zegt niets over de gezondheid van de hond. Dat is dus een fabeltje. Als de neus van je hond altijd droog is, dan kun je wel een dierenarts om advies vragen.

Huilen wolven tegen de maan?

Huilen is een communicatiemiddel voor de wolven, de verre familie van de honden. Dit doen ze om een afgedwaalde roedelgenoot terug te roepen of om een concurrerende roedel te waarschuwen. Ook wordt er soms gehuild na een geslaagde jachtpartij. Ieder dier van de roedel herkent het geluid van zijn eigen roedel en dat van andere roedels. Dat ze tegen de maan huilen is een fabeltje.

Als een hond kwispelt is hij blij

Een hond ziet er in ieder geval blij uit, als hij kwispelt. Kwispelen betekent meestal ook dat een hond blij is en niet agressief. Maar helemaal zeker weet je dat nooit. Er zijn wel eens kwispelende honden geweest die toch hebben gebeten. Een hond kan blaffen en kwispelen tegelijk, zal deze blaffende hond dan niet bijten? Dat weet je dus maar nooit. Een gepaste afstand en voorzichtigheid is zeker op zijn plaats, zeker als je een hond niet kent.

Blaffende honden praten niet?

Vaak wordt gedacht dat blaffen en grommen de belangrijkste taal is van de hond. Dit is ook een fabel: hij kan er wel een bepaalde stemming mee uitdrukken. En het is ook een middel om andere honden te laten weten dat hij aanwezig is en dat die andere hond daar rekening mee moet houden. De belangrijkste taal voor de hond is de lichaamstaal. Door middel van houding -, stand – en bewegingsverandering maakt een hond duidelijk wat hij wil of hoe hij over de ander denkt.

Dit vind je misschien ook leuk...