Alles wat je moet weten over e-sigaretten

Probeer jij te stoppen met roken, maar lukt dit maar niet? Begin je elk jaar weer met een goed voornemen “Dit keer stop ik echt!” en houd je dit niet vol? Lees dan snel verder voor een alternatief wat veel minder schadelijk is dan een sigaret roken.

Wat is een e-sigaret en hoe werk het?

Een e-sigaret is een apparaatje wat werkt op batterijen. In het apparaatje wordt vloeistof, met een smaakje die je zelf uitkiest, elektrisch verdampt. Dit wordt omgezet in aerosol wat ingeademd wordt. Je spreekt bij het gebruik van een e-sigaret van ‘dampen’ en niet van ‘roken’. Je kunt een e-sigaret kopen in tabakswinkels, maar je kunt het ook online bestellen.

Wat zijn de voordelen van een e-sigaret?

Er zijn een aantal voordelen van e-sigaretten, wat een e-sigaret minder schadelijk maakt dan het roken van normale sigaretten.

E-sigaretten bevatten namelijk geen kankerverwekkende teer en honderden andere bestanddelen die zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Deze bestanddelen zitten wel in normale sigaretten. Hier komen namelijk 4000 giftige stoffen vrij en bij een e-sigaret is dat slechts één, namelijk nicotine.

Bij een e-sigaret bepaal je zelf hoeveel nicotine je binnenkrijgt. In de e-sigaret zit een vulling, ook wel een cartridge of tank genoemd, met vloeistof. Je bepaalt zelf welke vulling je erin doet en de hoeveelheid nicotine die je wilt gebruiken. Zo kun je stapsgewijs je verslaving afbouwen.

Nog een voordeel is dat e-sigaretten geen stinkende rook produceren. Er vindt geen verbranding plaats, dus er komt geen stinkende rook vrij. De e-sigaret produceert wel waterdamp door het vloeistof wat in de e-sigaret verdampt. Om deze reden wordt het dampen genoemd en niet roken. Dit betekent gelijk dat e-sigaretten niet brandgevaarlijk zijn. Zo ben je verlost van vallende askegels op kleding die voor gaten zorgen. Wanneer je klaar bent met dampen, leg je de e-sigaret weg of stop je het in je tas.

Heb je inmiddels je pakje sigaretten weggegooid en ben je het internet afgegaan opzoek naar een e-sigaret?